5 semne ca poti avea tulburare bipolara

5 semne ca poti avea tulburare bipolara

tulburare_bipolara_400Adesea schimbări bruşte de dispoziţie şi nu reuşeşti nicicum să le controlezi? Află care sunt cele mai frecvente semne care anunţă tulburarea bipolară sau maniaco-depresivă, o afecţiune care este tot mai întâlnită.

 

Tulburarea bipolară sau tulburarea maniaco-depresivă este o afecţiune psihică ce se manifestă prin schimbări extreme de dispoziţie, de la depresii severe până la episoade maniace. De regulă, aceste episoade maniaco-depresive se întind pe o perioadă de câteva săptămâni sau chiar luni, iar cauzele apariţiei nu sunt pe deplin înţelese. Singura cauză clar stabilită este factorul genetic, astfel că dacă ai în familie cazuri de tulburare bipolară, riscul de apariţie a unei forme de tulburare este de 4-10 ori mai mare. 

Potrivit specialiştilor de la Mayo Clinic, alţi factori care pot să declanşeze episoadele maniaco-depresive sunt:

  • dezechilibrul neurotransmiţătorilor
  • dezechilibre hormonale
  • stresul
  • dependenţa de droguri sau alcool
  • experienţele traumatice, abuzurile fizice şi psihice din copilărie
  • traumatisme asupra creierului.


Deşi simptomele asociate acestui tip de tulburare diferă de la o persoană la alta, specialiştii au identificat câteva semne care frecvent întâlnite la persoanele cu tulburare bipolară:

1. Ai schimbări extreme de dispoziţie: ai stări de tristeţe şi depresie fără motiv, după care devii brusc euforică 
2. Pe lângă depresie, ai episoade maniace de dispoziţie euforică, hiperactivă, agitată, logoree
3. Ai halucinaţii 
4. Suferi de insomnie şi nu simţi nevoia de somn
5. Ai tendinţe suicidare.


Avem cu toţii episoade de tristeţe sau depresie uşoară, însă în cazul persoanelor cu tulburare bipolară acestea persistă şi sunt mult mai intens resimţite. Dacă ai constatat că o persoană apropiată trece brusc de la o stare de dispoziţie la alta şi are episoade maniacale este indicat să o îndrumi către un psihoterapeut. Tratamentul va consta atât în medicaţie, cât şi în sedinţte de psihoterapie.