Alegerea terapeutului potrivit

Alegerea terapeutului potrivit

alegerea_terapeutului_potrivit_400Nu trebuie să fii nebun pentru a beneficia de psihoterapie. Marea majoritate a oamenilor care apelează la psihoterapie sau consiliere nu sunt bolnavi mintali, ci mai degrabă se confruntă cu diferite probleme de viață, pe care nu le pot rezolva prin mecanismele obișnuite de adaptare și prin rețeaua socială de care beneficiază.

Imaginați-vă pentru un moment că treceți printr-un moment emoțional dificil. Vă consultați cu grupul de prieteni, cu membrii familiei, dar cu toate acestea nu puteți rezolva lucrurile. Într-un final, după ce ați îndurat suficientă durere, vă decideți să apelați serviciile de specialitate. De aici începe aventura! Bineînțeles că apar o serie de întrebări, precum ”Unde să mă duc? La stat sau la privat?, De unde mă pot informa cu privire la cabinetele de psihoterapie? Ce presupune psihoterapia? Cât costă o ședință de psihoterapie? Ce orientare terapeutică este mai eficientă? și, desigur, De unde știu care este terapeutul potrivit pentru mine?

În alegerea terapeutului potrivit este important să ținem cont de următoarele aspecte:

1. Este psihoterapeutul autorizat?

În România psihoterapeuții sunt organizați sub conducerea Colegiului Psihologilor din România. Această unitate este cea care oferă dreptul de practică psihologilor care îl solicită, pe baza unor interviuri și evaluări în domeniul de specialitate vizat. Este indicat ca cei care doresc să apeleze la serviciile unui psihoterapeut să verifice  dacă psihoterapeutul, respectiv cabinetul ales are autorizatia de liberă practică.

2. Aderă terapeutul dumneavoastră la un cod deontologic? Vă comunică aspecte legate de confidențialitate, limite, relații duale?

Fiecare psiholog autorizat aderă la codul deontologic al profesie de psiholog. Acest cod este realizat și publicat de către Colegiul Psihologilor din Romania. Principiile din spatele codului deontologic au în vedere protecția clientului, a psihologului, precum și împlinirea nevoilor emoționale ale clientului în cadrul ședințelor de terapie. Terapeutul se află în poziția de a fi o sursă de sprijin, ghidare, empatie, vindecare pentru client. Dacă în cadrul ședinței terapeutul vorbește mai mult decât clientul, despre problemele sale, despre locurile pe care le-a vizitat, etc. atunci avem o situație în care rolul terapeutic s-a inversat, deoarece interesele clientului sunt periclitate, iar procesul terapeutic este sortit eșecului. De aceea, este important ca psihoterapeutul să informeze clienții cu privire la confidențialitate, la relațiile duale, la relațiile din afara cabinetului, precum și cu privire la drepturile și obligațiile clientului și terapeutului.

3. Cum vă simțiți să fiți în aceeași încăpere cu terapeutul?

Este important ca încă din primele momente să vă simțiți în siguranță și confortabil. De aceea se recomandă să fiți atent (ă) aspecte precum „Cum mă simt?” „Ce mesaj îmi transmite psihoterapeutul? De acceptare? Sau de respingere? Se pot discuta lucruri mărunte? Este psihoterapeutul o persoană cu picioarele pe pământ sau este o persoană rece și detașată emoțional? Este psihoterapeutul excesiv de rațional sau de emoțional? Este o persoană arogantă, care crede că le știe pe toate? Aș putea să mă destăinui în totalitate acestuia? Aș putea să îi dezvălui aspecte pe care eu le consider rușinoase?

Psihoterapia este un act comun, împărtășit, în care se întâlnesc doi specialiști: clientul care are expertiză în ceea ce privește viața proprie și psihoterapeutul care are expertiza în domeniul psihologiei. Astfel, încrederea în terapeut, respectiv alianța terapeutică este esențială.

4. Poate terapeutul să ofere o perspectivă clară cu privire la modul în care vor decurge ședințele de terapie?

În primele ședințe de terapie se pune accent pe evaluare, pe cunoaștere, pe identificarea problemelor și a factorilor cauzali. Este important să vi se ofere o perspectivă clară cu privire la modul de desfășurare a ședințelor, a conținutului lor, respectiv a unui plan terapeutic. În cazul în care psihoterapeutul nu vă oferă aceste lucruri, puteți să i le cereți.

5. Care sunt variantele de contact pe care vi le oferă în afara ședințelor de terapie? Limite?

Acest aspect devine important în momentul în care fie conștientizați nevoia unui sprijin în afara ședințelor de terapie, fie în urma ședințelor de evaluare devine evident acest lucru. Astfel, este important să aflați care este disponibilitatea terapeutului de a vorbi la telefon? Care este durata maximă a contactelor telefonice? Dacă se taxează aceste telefoane? Ce părere are despe comunicarea pe e-mail? Dar despre trimiterea unor mesaje de susținere prin sms?

Toate acestea sunt aspecte care ar fi bine să se clarifice încă din primele ședințe, pentru ca pe urmă să nu existe neînțelegeri.

6. Care este protocolul în cazul în care nu puteți ajunge la o ședință?

La multe cabinete particulare există un protocol de tipul, în cazul în care nu se poate ajunge la o ședință de terapie, este nevoie să anunțați cu 24 de ore înainte. În cazul în care anularea ședinței se face cu mai puțin de 24 de ore, atunci este necesară achitarea unei taxe de 50% din pretul sedinței ratate.

La unele nu există niciun protocol. De aceea, se recomandă să vă interesați cu privire la aceste aspecte și să încercați să respectați regulile de ordine interioară pentru buna desfășurare a procesului terapeutic.

7. Poate terapeutul dumneavoastră să accepte feedback și să își recunoască greșelile?

Un terapeut sănătos este unul care promovează deschiderea și sinceritatea totală și care este capabil să primească un feedback negativ. Este dispus să privească în interior, la propriile sentimente și să recunoască că a greșit, fără defensivitate sau agresivitate?

8. Ce anume încurajează terapeutul? Dependența sau Independența?

O terapie eficientă nu rezolvă probleme, ci mai degrabă vă ajută să vă rezolvați problemele pe cont propriu. Tot așa, o terapie eficientă nu liniștește emoțiile negative, ci mai degrabă vă învață să vă temperați singur emoțiile negative. Dacă terapeutul dumneavoastră vă oferă înțelepciune, răspunsuri sau suport emoțional fără a vă încuraja să accesați propriile resurse, cel mai probabil veți deveni dependent de terapeut pentru a vă simți mai bine, în loc să ajungeți să vă descurcați pe cont propriu.

9. Implică membri familiei în terapie?

Acest aspect poate fi important în acele situații în care dumneavoastră v-ați dori această implicare sau atunci când este nevoie de o susținere motivațională în afara ședințelor de terapie. Se poate întâmpla ca după prima ședință să descoperiți că terapeutul pe care l-ați contactat nu este potrivit. În această situație ar fi de dorit să vorbiți cu terapeutul și să-i comunicați această nepotrivire și să apelați la serviciile unui alt terapeut. Este important să conștientizați că o primă ședință nu vă obligă la nimic. Este doar o ședință de cunoaștere și de verficare a compatibilității existente între voi.