Este destul de dificil sa gasim un cabinet de psihologie bun si un psiholog cu care sa ne potrivim. Pentru ca, oricat ar parea de neobisnuit, felul in care ne deschidem si in care comunicam depinde extrem de mult de persoana cu care comunicam. Un psiholog, oricat ar fi de bun, nu poate fi antipatic tuturor si nici nu se poate plia pe temperamentul foarte multor oameni.
Cum ne alegem un cabinet de psihologie bun?
Din ce in ce mai multi oameni ajung astazi intr-un cabinet de psihologie sau psihoterapie si asta pentru ca traim in era depresiilor. Este destul de dificil sa gasim un psiholog sau psihoterapeut sa se muleze personalitatii noastre. Si da, este foarte important sa empatizam cat se poate de mult cu psihologul sau psihoterapeutul nostru. O persoana care nu ne poate face sa ne deschidem, care nu ne face sa ne simtim comod in preajma ei nu este o persoana care ne poate ajuta sa ne rezolvam problemele.
Un psiholog bun trebuie sa fie o persoana calma, calculata, empatica, energica si cu un control emotional ridicat. Psihologul sau psihoterapeutul trebuie empatizeze cu pacientul dar nu atat cat sa fie afectat emotional de problemele acestuia. Trebuie sa convinga pacientul ca il intelege pe deplin deoarece oamenii sunt atrasi de oameni ca ei. Va fi mai usor de comunicat cu un om cu care credem ca impartim aceleasi emotii. Psihologul sau psihoterapeutul nu trebuie sa transmita pacientilor niciun fel de energie sau stare negativa, nu trebuie sa preia din starea nimanui si nici nu trebuie sa isi confunde problemele de acasa cu cele profesionale.
Psihologii si psihoterapeutii depun un juramant de confidentialitate ceea ce inseamna ca tot ce se discuta in cabinetul de psihologie, acolo o sa si ramana. Niciun pacient nu trebuie sa stie problemele altuia, niciun apropiat al pacientului nu trebuie sa stie ce se discuta cu acesta si niciun apropiat de-al psihologului nu trebuie sa afle discutiile purtate de acesta.
Exista si situatii in care confidentialitatea se poate incalca totusi. Atunci cand psihologul sau psihoterapeutul cere ajutorul familie pentru a incerca sa inteleaga sau sa rezolve anumite probleme. Cand vine vorba de exemplu despre adolescenti, marea lor durere este lipsa de comunicare si discrepanta dintre ei si parintii lor. Astfel, psihologul care l-a evaluat poate discuta cu parintii acestuia pentru a incerca sa remedieze problema si sa ii determine pe acestia sa isi revizuiasca comportamntul fata de copil pentru a evita o situatie neplacuta.
Ete bine ca din cand in cand sa facem o vizita intr-un cabinet de psihologie. Ne ajuta foarte mult sa discutam cu un om care ne intelege, care ne asculta, care nu ne judeca si care ne poate indruma sa luam deciziile bune. Nu trebuie sa intelegem ceea ce mult inteleg gresit si anume ca odata ajuns la un psiholog suntem nebuni, depresivi sau cine stie ce alte jigniri de acest gen. Este perfect normal sa cerem sfatul cuiva, mai ales unei persoane care ne poate interpreta si analiza viata dintr-o perspectiva cat se poate de obiectiva.