Respiratia ca inamic al anxietatii

Respiratia ca inamic al anxietatii

respiratia_ca_inamic_al_anxietatii_400Ti s-a pus de curand diagnosticul de tulburare de anxietate? Sau este in viata ta cineva drag care sufera din cauza ei?

Esti tu o fire care mai tot timpul se ingrjoreaza, iar in ultima vreme simti cum anxietatea pare sa te controleze si sa iti afecteze activitatile si planurile zilnice?

Vrei sa afli cum poti face sa fii relaxat atunci cand lucrurile se deruleaza ca pe autostrada?

Ei bine, reactiile de anxietate, ingrijorare, teama fara motiv, evitare permanenta a unor persoane, locuri, situatii, toate sunt parte stilului nostru inconstient de a aborda unele zone din viata noastra.

Azi  va propunem un exercitiu simplu, dar cu efecte magice in cazul prevenirii si tratarii tulburarilor de anxietate: respiratia constienta.

Asadar, sa-ncepem:

1. Pozitia corpului: Gaseste un coltisor linistit. Alege-ti o pozitie comoda. Poti sta intins sau in sezut, dar ai grija ca mainile si picioarele sa fie intr-o pozitie cat mai relaxata. Indreapta-ti spatele, trage umerii in spate, tine capul drept. Inchide ochii.

2. Inspirul:  Incepe prin a-ti concentra atentia asupra ritmului respiratiei tale. Inspira, incet, simte aerul cum trece prin nari, cum ajunge la trahee, cum inunda plamanii extinzand cutia toracica. Incepe sa numeri. Relaxeaza-ti muschii abdomenului. Lasa-ti zona abodominala sa se umfle sub presiunea aerului. Inspira. Inspira incet cat de mult aer poti …1…2…3…4…5…

3. Tine-ti respiratia: Reincepe sa numeri in timp ce iti tii respiratia. Incearca sa simti presiunea aerului din torace, presiunea pe diafragma, pe abdomen …1…2…3…4…5…

4. Expirul: Acum incepi usor sa expiri, sa simti fiecare particula de aer cum iti paraseste corpul, cum abdomenul se dezumfla, cum plamanii se golesc incet, aproape complet …1…2…3…4…5…

5. Inaintea unui nou inspir: Dupa incheierea expirului, reia numaratoarea si asteapta fara sa tragi deloc aer in piept timp de 5 secunde pana la un nou inspir…1…2…3…4…5…Este momentul in care corpul se reechilibreaza pentru inceperea unui nou ciclu de respiratii.

Repeta acest exercitiu zilnic minim cate 5 minute si ori de cate ori ai ocazia. Te poti afla oriunde, acasa, in parc, in tramvai sau in pauza de la job.

Succes!!!