Terapia de familie

Terapia de familie

terapia_de_familie_400In terapia de familie, unitatea de interventie este familia- parinti si copii, uneori si membri cu rol important ai familiei extinse (bunici, veri etc). Premiza de la care se pleaca in cadrul acestui tip de terapie este aceea ca familia este un sistem care incearca in permanenta sa isi mentina o stare de echilibru, uneori cu costuri foarte mari pentru membrii sai. Modificand o familie se schimba viata fiecarui individ din componenta sa, cu beneficii semnificative daca ne gandim ca fiecare persoana din familie este schimbata si continua ulterior sa exercite si sa determine schimbari sincrone in ceilalti (principiul reciprocitatii).
   Familia inseamna mai mult decat o colectie de indivizi, asa cum sistemul e mai mult decat suma elementelor sale. Cu toate acestea, chiar atunci cand atentia procesului terapeutic e concentrata pe ansamblul familial, campul de observatie, investigatie si interventie trebuie sa ramana suficient de larg incat sa cuprinda notele definitorii, esentiale ale fiecarui membru al familiei.
     Desi tipul de terapie se stabileste inainte de demararea propriu-zisa a demersului terapeutic, nu de putine ori se intampla ca evolutia cazului sa conduca la necesitatea de a schimba sau de a intercala alte tipuri de interventie. O problema individuala poate demasca o disfunctie familiala, o problema de cuplu poate beneficia in tratament de sedinte individuale cu fiecare membru al diadei, o problema de familie se poate complica cu dezvoltarea de simptome suficient de grave la un membru incat sa devina obligatorie interventia individuala.