Terapia de grup


terapia_de_grup_400_01In cadrul cabinetului de psihoterapie si psihologie, vor fi initiate sedinte de terapie de grup. 

Motivul demararii acestui proiect

Demersul vine in urma solicitarilor clientilor deja intrati intr-un proces terapeutic individual si a cererilor venite din partea unor persoane ce considera ca ar beneficia major in urma interactiunii cu alte persoane aflate in momente de impas. Terapia de grup nu exclude terapia individuala, cele doua procese pot merge in paralel. Altfel spus, clientii deja aflati intr-o cura personala si doresc si intrarea in grup, pot continua ambele procese.

Scop

Grupul de terapie asigura suport, spatiu de ventilare emotionala, transmitere de informatie, feedback, autocunoastere mediata prin alte persoane si evolutie, ghidat fiind de o persoana cu pregatire specifica in domeniul psihologiei, psihoterapiei si psihiatriei.  Un aspect esential il constituie invatarea/ dezvoltarea unor strategii de interactiune sociala, stiut fiind faptul ca in perioade dificile de viata tendinta fireasca, dar cu utilitate extreme de limitata, este izolarea, blocarea in propriul univers deja aflat in plin haos.

Grup tinta

Ce nu e? Pentru aceasta etapa, grupul ce se va forma nu va fi un grup omogen, axat pe o problematica specifica  sau pe un anumit gen de psihopatologie (cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarile alimentare, perioada peripartum etc). Intentia este aceea de a extrapola nevoile derivate din topicele strict individuale spre o privire de ansamblu, majoritatea problemelor particulare convergand intr-un final spre necesitati si suferinte cu multe aspect commune.

Grupul va fi asadar unul eterogen, la care pot participa:

  • persoane ce trec prin momente de criza, fie  existentiala, fie de viata (desi, in fond, crizele de viata aparent simple ascund in profunzime crize existentiale);
  • persoane aflate in perioade de ratacire de sine, persoane care par a-si fi pierdut un sens candva avut,  care nu reusesc sa iasa din acea zona de insatisfactie si nemultumire (considerat initial trecatoare, devenita cu timpul aproape un mod de viata);
  • persoane aflate in cautarea “elementului X”, nedefinit exact dar considerat esential pentru sentimentul unei vieti implinite, persoane care traiesc intr-o permanenta zona de disconfort si nerealizare, care nu au trait niciodata senzatia  ca au un rost in lume;
  • persoane care doresc dezvoltare personala (cu nivel mic de distress) prin interactiunea cu alti oameni aflati in dificultate;
  • persoane care vor sa-si imbunatateasca stilul interactional, modul de socializare, cu sau fara a avea o problema majora in acest sens.

 Grupul nu exclude probleme clare, specifice, deoarece o privire de ansamblu asupra suferintelor celorlalti e deseori o cale de a-ti gasi solutia optima chiar si intr-o zona foarte ingusta de dificultate.

 

Mod de lucru, ce va fi/ ce nu va fi

Terapeut. Din partea terapeutului va exista mereu un ghidaj profesional (repere minime de psihoeducatie), dar fara a depasi nivelul acceptabil de teorie. Nu va fi o invatare didactica a unor “secrete” de viata. Nu va fi un grup de prelegeri. Va exista moderare si, cand va fi necesara, mediere. Vor fi permise (si recomandabile) interactiuni si intrebari directe adresate psihologului, atata timp cat acestea vor avea relevanta pentru terapie.

Clienti. Lucrul in sine se va adapta nevoilor fiecarui membru al grupului, transformand (in timp si cu exceptiile de rigoare)  crize si problemele specifice in probleme de interes mai larg. Accentul va fi pus pe interactiune intre membrii grupului, pe autodezvaluire, invatare din experiente similare (evident niciodata identice). In afara situatiilor tensionate de viata ale fiecaruia, carora li se va raspunde prompt, directia va fi cea de a cauta invatarea rezolvarii de probleme, mai putin de a cauta rezolvarea unei probleme extreme de concrete.

Cateva notiuni generale despre ce inseamna grupul de terapie si principiile pe care se bazeaza functionarea si eficienta acestuia

 
- Universalitatea - Nu suntem singuri in suferintele noastre. A realiza ca mai sunt oameni ce au trait experiente similare scade/ infirma sentimentul ca suntem unici in durerea noastra, iar aceasta creste speranta in gasirea unor solutii. Mai mult, a fi “tinuti de mana” de persoane care, trecand prin asta, nu te judeca ci te inteleg si accepta este cu adevarat o experienta vindecatoare.
 
- Sentimentul de apartenenta este o nevoie umana puternica, fundamentala, universala. A apartine inseamna a iesi  din izolarea impusa de viata de dincolo de tine insuti, viata  care pare a avea un ritm al ei, in care tu nu mai esti si care pare a te exclude cand nu te simti bine, ajungand astfel sa te consideri “nebun”, “ciudat”, “neinteles”, “neacceptat”.  Si cand traiesti toate acestea, cum sa nu vezi viata ca un chin lung si o povara? Intr-un grup apartii cuiva, nu mai esti atat de singur. Si cresti, si te simti primit “in lume” si incet incet vezi viata un pic mai frumoasa… sau macar acceptabila, aceasta cu atat mai mult cu cat intr-un grup terapeutic se dezvolta si se manifesta relativ rapid empatia si altruismul.Te simti nu doar acceptat, cat si inteles si ajutat, iar la randul tau descoperi ca poti fi util altora. Intri astfel intr-o spirala pozitiva si scade sentimentul profund ca nu esti de folos, ca tu nu ai nimic bun de oferit altora, devii ceea ce ai fost mereu dar uneori uiti: un om folositor, important, necesar, a carui stima de sine se va ameliora cu fiecare nou cerc al spiralei de binefacere.
 
- Identificarea prin alte dezvaluiri personale a unor solutii neidentificate singur pana acum, solutii ce pot fi o cheie spre mai bine. Sunt situatii in care simpla observare/ ascultare a unor probleme de viata cu care rezonezi devine motorul propriei tale dezvoltari- a fi spectator direct la ce se intampla in grupul de terapie (mai ales pentru persoanele cu mari probleme de socializare si de deschidere) are un beneficiu semnificativ.
 
- Dezvoltatrea unor abilitati sociale, prin oferire si primire de feedback direct, obiectiv, acurat. Avantajul acestui feedback este acela ca ofera sansa de a invalida o harta rigida si limitata dupa care am trait atat de mult timp incat a devenit imposibil de “spart” ca si tipar, harta careia ii devenim prizonieri. Imaginati-va, la propriu, ca tineti in mana si va uitati la o harta cu repere clare, conform careia ar trebui sa ajungeti exact la castelul dorit, Urmati cu strictete harta, dar castelul nu e de gasit. Si o luati de la capat, iar nu-i…si continuati asa ani in sir, incapatanandu-va sa gasiti acel castel…Oare problema e ca nu „cititi” harta bine sau ca harta nu e corecta?? Deseori exista o autoperceptie negative intarita prin diverse esecuri, distorsionare care la un moment dat are sansa sa fie corectata prin niste evaluari externe ale colegilor de grup, ceea ce inseamna stimulare, reconstructie, redefinire pozitiva de sine. Adica schimbarea hartii personale gresit desenata…intreband alti drumeti…
 
- Grupul ca microcosmos social pune in evidenta roluuri si tipare comportalmentale altfel nesesizate, prin a caror constientizare si modificare se produc importante repozitionari in viata cotidiana, creste gradul de responsabilizare si ulterior se preia controlul asupra propriei vieti.
 
- Eliminarea jocurilor de putere, de seductie si sociale. In grup oamenii se simt egali, uniti printr-o suferinta mai mica sau mai mare, ceea ce permite scoaterea mastilor, libertatea de a fi tu insuti si atingerea autenticitatii.
 
- Absenta judecatilor de valoare, absenta unor critici si a unor minimalizari din partea oamenilor ce se considera “normali”, dar care prin atitudinea lor aduc doar un profund sentiment ca esti poate “nebun”, poate incapabil, poate un om slab, toate acestea accentuand lipsa de incredere ca vei putea vreodata reusi sa ajungi iar “normal” (“normal”???)

(partial cu elemente adaptate dupa I. Yalom, “Tratat de psihoterapie de grup”)

Agenda

Intalnirile vor avea loc la fiecare 2 saptamani in ziua de joi, intre orele 18-20.

Fiecare sedinta va fi tarifata cu 100 lei/ persoana.

Exista posibilitatea de a extinde durata sedintelor la 3 ore, in functie de cerintele grupului (cu crestere proportionala a tarifului).

Prima intalnire va avea loc in momentul in care se completeaza lista de asteptare, numarul optim de participanti  fiind de 8 persoane (minim 6, maxim 10)

Durata de viata a grupului se recomanda a fi de 6 luni, dar acest aspect va putea fi negociat pe parcursul derularii acestora.

Observatii:

La prima intalnire se va aloca un interval de timp discutarii unor aspecte organizatorice (reguli interioare ale grupului, solutii pentru “absente” si orice alte nelamuriri de ordin administrativ).