Tipuri de psihoterapie

Tipuri de psihoterapie

tipuri_de_psihoterapie_400Exista multe tipuri de psihoterapii. Poate chiar vreo 400. Dar principale sunt doar cateva. Are vreo importanta care sunt acestea si prin ce se caracterizeaza fiecare? Pentru cei mai multi nu. Tot ceea ce conteaza este ca terapia sa dea rezultate. Totusi, pentru cei care vor sa stie mai multe despre domeniul fascinant al psihoterapiei, iata cateva repere. 

Abordarea psihodinamica - se refera nu numai la psihoterapia psihanalitica, ci si la multe alte tipuri de terapii de orientare psihodinamica, toate avand legaturi cu teoriile lui Sigmund Freud (1856-1939), cel care a fondat psihanaliza. Nici un psiholog sau psihoterapeut contemporan nu poate afirma ca nu este influentat de opera lui Freud. Ideile acestuia au generat mai multe scoli de psihoterapie, unele infiintate de fosti colaboratori ai lui Freud care au simtit nevoia sa se distanteze de acesta: C.G. Jung (psihoterapia analitica), Alfred Adler (psihoterapia individuala), Wilhelm Reich, Melanie Klein (scoala relatiilor de obiect), D.W. Winnicott. Exista si unele abordari moderne care, desi nu se trag direct din opera lui Freud, au fost masiv influentate de aceasta: analiza tranzactionala si Gestalt terapia. 

Abordarea umanista - dezvoltata de un grup de psihologi americani, in anii '50. 
Cel mai important a fost Carl Rogers (1902-1987), cel care a fondat terapia centrata pe persoana. Ideile lui Rogers au avut o influenta larga in consilierea psihologica, in psihologie si in educatie. Multe din abordarile moderne de consiliere si educatie se bazeaza pe teorii sale si pretind a fi centrate pe persoana. Alte nume grele ale acestei abordari sunt Victor Frankl (logoterapia), Abraham Maslow, Rollo May si Irvin Yalom (psihoterapia existentiala, versiunea americana). 

Abordarea comportamentala - se bazeaza pe teoriile invatarii elaborate de rusul I.P. Pavlov (1849-1946) si americanii J.B. Watson (1878-1958) si B.F. Skinner. 
Terapia comportamentala a devenit populara in anii '70, dupa ce Wolpe a prelucrat teoriile comportamentalistilor timpurii. Elemente ale teoriilor invatarii pot fi gasite in multe din abordarile moderne ale consilierii psihologice si psihoterapiei, intrucat majoritatea psihologilor recunosc astazi rolul unor procese de invatare in dezvoltarea umana. 

Abordarea cognitiva - fondata de Aaron Beck si Albert Ellis, aceasta abordare subliniaza importanta gandurilor in procesele mentale. Primul dintre ei a intemeiat terapia cognitiva, iar cel de-al doilea, terapia rational-emotiva. Beck si Ellis au elaborat in mod separat abordari specifice, bazate pe analiza gandirii, pentru a-i ajuta pe cei aflati insuferinta psihica sa se schimbe. Abordarea cognitiva este astazi, impreuna cu abordarea comportamentala si formand impreuna terapia cognitiv-comportamentala, una din cele mai populare, mai raspandite si mai apreciate terapii, datorita duratei scurte si eficientei in inlaturarea simptomelor. Cuvinte cheie: ganduri irationale, ganduri automate, scheme, tema pentru acasa, gandire pozitiva, gandire logica. 

Abordarea interpersonala. Aspectele interpersonale (relatiile cu ceilalti, membri ai familiei, prieteni, colegi etc.) sunt luate in considere de multe psihoterapii, inclusiv de cele psihodinamice sau umaniste, dar exista o singura terapie interpersonala pura, care ignora orice alt aspect (cognitiv, comportamental, psihodinamic) si se concentreaza exclusiv pe relatiile interpersonale curente (nu si trecute) si constiente (nu si inconstiente).

Psihoterapiile se pot clasifica nu numai dupa orientarea teoretica pe care se bazeaza, ci si dupa modalitatea de lucru. Astfel, exista: 
  • psihoterapia individuala, in care psihoterapeutul discuta cu un singur individ; 
  • psihoterapia de cuplu, in care psihoterapeutul face terapie cu un cuplu;
  • psihoterapia de grup; 
  • psihoterapia de familia sau terapia familiala; 
Fiecare dintre acestea se impart la randul lor in functie de scoala teoretica de provenienta (de exemplu, terapie de grup psihanalitica, terapie de grup gestaltista etc.).

In legea 213 privind dreptul de libera practica al psihologilor din Romania, in capitolul "Conditii de atestare, acreditare si certificare", sunt recunoscute urmatoarele tipuri de psihoterapii:
 • Psihoterapii cognitiv-comportamentale (ex. psihoterapie rational-emotiva si    comportamentala, psihoterapie cognitiva, psihoterapie comportamentala etc.); 
 • Psihoterapii dinamice (ex. psihoterapia psihanalitica, psihoterapia analitica, terapii    dinamice de scurta durata etc.); 
 • Psihoterapii ericksoniene (ex. psihoterapie ericksoniana, hipnoza ericksoniana etc.); 
 • Psihoterapii scurte (ex. terapia scurta focalizata pe solutie, orientarea pe competente    si resurse, abordarile constructivist-colaborative si narative, etc); 
 • Psihoterapii umanist-existentiale-experientiale, sistemice si transpersonale
   (ex. gestalterapie, logoterapie, psihodrama, psihoterapie experientiala, analiza    tranzactionala, etc.). 

Modalitati de psihoterapie acreditate de Asociatia Europeana de Psihoterapie: 
  1) Abordare Multimodala
  2) Analiza Existentiala 
  3) Analiza Psiho-organica 
  4) Analiza Tranzactionala 
  5) Biosinteza 
  6) Gestalt-terapie 
  7) Gestalt-terapie Integrativa 
  8) Hipnopsihoterapie 
  9) Logoterapie
  10) Psihanaliza 
  11) Psihanaliza de Grup
  12) Psihodrama 
  13) Psihologie Analitica (C.G.Jung) 
  14) Psihologie Individuala 
  15) Psihosinteza
  16) Psihoterapie Bazata pe Teoria Gestalt 
  17) Psihoterapie Catatim-imaginativa 
  18) Psihoterapie Centrata pe Client 
  19) Psihoterapie Centrata pe Persoana
  20) Psihoterapie Comunicationala
  21) Psihoterapie de Grup 
  22) Psihoterapie Dinamica de Grup
  23) Psihoterapie Integrativa 
  24) Psihoterapie Neuro-lingvistica 
  25) Psihoterapie Pozitiva 
  26) Psihoterapie Psihodinamica / Psihanalitica 
  27) Terapie Comportamentala 
  28) Terapie Corporala 
  29) Terapie Sistemica Familiala 
  30) Training Autogen