Psihiatria reprezinta o specialitate medicala, care se ocupa cu studiul si tratarea tulburarilor mintale. Dintre tulbuararile mintale amintim: tulburarile de anxietate (tulburari nevrotice, de stress si somatoforme), tulburarile ale dispozitie (ex. Depresia, tulburarea afectiva bipolara), tulburarile psihotice (schizofrenia, tulburarile schizotipale si delirante), tulburarile mintale organice (ex. Dementa de diverse etiologii), tulburarile de personalitate, retardul mintal, etc.
Adresabilitatea pacientilor in serviciile de psihiatrie este in general mai redusa datorita ideilor preconcepute ale publicului larg. Imaginea acestei specialitati medicale este intr-o schimbare continua, ea oferind tratament pacientilor care sufera datorita bolilor mintale.
Dintre tulburarile de dispozitie amintim depresia, situata pe locul 4 in cadrul listei cu cele mai urgente probleme de sanatate la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Conform statisticilor aceleiasi organizatii, depresia este o afectiune des intalnita, afectand la nivel mondial aproximativ 121 milioane de oameni. Desi aceasta afectiune este tratabila cu succes in sistemul primar de ingriiri medicale, mai putin de 25 % dintre pacientii ce sufera de aceasta afectiune ajung sa fie tratati corespunzator.
Depresia este mai des intalnita la sexul feminin, in populatia generala intre varstele 20-40 de ani. Un factor de risc important il reprezinta statusul marital, persoanele separate, divortate sau vaduve prezinta un risc crescut pentru aceasta afectiune. Aparitia acestei afectiuni este influentata de factorii stresorii din mediu si de perceptia acestora de catre pacient, de structura retelei de suport social al persoanei, de istoricul familial, de trasaturile de personalitate al pacientului.
Depresia este o afectiune ce a fost descrisa si studiata, datorita impactului asupra vietii pacientului inca din antichitate: in Egiptul antic, Grecia antica si in Imperiul Roman. Conceptul si perceptia acestei afectiuni s-a modificat in timp datorita schimbarii conceptiilor societatii laice, a celei religioase, iar in secolul XX, in mare parte datorita descoperirilor medicale. Atunci a vut loc trecerea de la supranatural la natural, de la superstitii si idei preconcepute la neurobiologie si explicatii medicale.
Pacientul cu depresie se prezinta intr-un serviciu de psihiatrie pentru tristete, lipsa placerii, diminuarea interesului pentru activitati anterior placute, sentimente de vinovatie, sentimente de neputinta, diminuarea apetitului, tulburari ale somnului, ale instinctului sexual, diminuarea sau lipsa de energie. In tabloul clinic al depresieipot aparea tentativele de suicid sau suicidul. Acesta din urma este asociat cu 850000 de decese anual la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Depresia poate evolua ca un unic episod, dar in acelasi timp poate evolua in cadrul mai multor episoade recurente. Din punct de vedere al depresiei care evoluaeza ca episod unic, acesta poate dura 2 ani sau chiar mai mult decat atat.
Aceasta afectiune, in urma diagnosticarii corecte, este o afectiune tratabila, pe modelul integrativ, utilizand terapia somatica farmacologica si interventiile psiho sociale. Exista anumite forme ale acestei afectiuni, care pot fi tratate prin psihoterapie, alte forme necesitand terapie medicamentoasa cu antidepresive de diverse clase. Utilizarea terapiei medicamentoase continue este eficienta pentru diminua riscul aparitiei recurentelor.
O alta clasa de afectiuni frecventa in populatia generala este cea a tulburarilor anxioase, care produc disfunctii majore in activitatile cotidiene ale pacientilor, utilizarea in exces al retelelor medicale. Studiile recente efectuate au evidentiat legatura dintre tulburarile cronice de anxietate si cresterea riscului mortalitatii prin afectiuni cardiovasculare.