Tulburarile fobice de anxietate reprezinta un grup de afectiuni in care anxietatea este prezenta in anuminte momente bine definite in viata cotidiana a pacientului. Datorita simptomelor prezente in aceste momente pacientul evita aceste situatii sau le indura cu disconfort maxim. Pacientul descrie palpitatii, senzatie de lesin, frica de moarte, frica de a nu innebuni, de a pierde controlul. In timp pacientul dezvolta anxietate anticipitativa. Acest grup de afectiuni poate co-exista cu depresia.
Din acest grup de afectiuni fac parte: agarofobia, fobia sociala, fobiile specifice.
Agarofobia reprezinta un grup de fobii, caracterizat prin teama pacientului de a parasi domiciliu, de a intra in magazine, de multimi, de locuri publice, de a calatori singur in mijloace de transport in comun, cum ar fi trenul, autobuz, avion, tramvai, etc.
Fobia sociala este reprezentata de teama de privirea si parerea altor oameni, ceea ce in timp poate conduce la evitarea situatilor sociale. Pacientul descrie de obicei roseata pielii, tremuraturile mainilor, greata, senzatia imperioasa de a urina. Unii pacienti descriu aparitia atacurilor de panica ce apar in cadrul acestor situatii sociale.
Fobiile specifice sunt caracterizate de teama care apare in anumite situatii specifice, cum ar fi: inaltimile, intunericul, anumite animale, spatiile inchise, urinarea sau defecarea in toalete publice, vederea sangelui, a ranilor, a obiectelor taioase (ex. Cutite), a acelor, ingrijirile dentare in cadrul cabinetelor stomatologice.
Alte tulburari anxioase sunt reprezentate de: tulburarea de panica, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea mixta anxios depresiva, si altele.
Tulburarea de panica este o afectiune caracterizata prin aparitia unor atacuri recurente de panica, care nu apar intr-o situatie speciala sau in cadrul unui grup de circumstante. Specific acestei afectiuni este acest caractewr imprevizibil. Pacientii descriu: palpitatii, dureri in piept, dureri in abdomen, senzatie de sufocare, ameteli, senzatie de irealitate, frica de anu pierde controlul, de anu innebuni, frica de moarte.
Tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata prin aparitia anxietatii generalizata si persistenta, care nu este legata de o anumita circumstanta. Pacientii descriu stare anxietate, nervozitate, transpiratii ale mainilor, ameteala, discorfort abdominal.
Tulburarea mixta anxios depresiva se caracterizeaza prin aparitia atat a simptomelor depresive, cat si a simptomelor anxioase, dar nici unele nu predomina.
In cadrul tulburarilor nevrotice, de stres si somatoforme mai putem aminti: tulburarea obsesiv compulsiva, reactie la stress sever si tulburari de adaptare, tulburarile disociative, tulburarile somatoforme si altele.
Tratamentul tulburarilor anxioase poate fi abordat atat psihoterapeutic, farmacologic sau combinat. Tratamentul trebuie monitorizat de catre specialistul in domeniu la intervale regulate.