Tulburarile psihotice

Tulburarile psihotice

tulburarile_psihotice_400Tulburarile psihotice reprezinta o categorie de afectiuni caracterizate prin tulburari ale gandirii, prin retragere si izolare sociala, agesivitate, tulburari ale perceptiei mediului inconjurator si a propriei persoana, tulburari de atentie, modificari in mimica si gestica, modificari comportamentale, etc. Tratamentul acestor afectiuni este initiat si monitorizat de catre medicul psihiatru prin introducerea unei medicatii specifice: medicatie antipsihotica.

Un grup aparte de afectiuni il reprezinta tulburarile mintale organice, din cadrul caruia se evedintiaza in principal dementa Alzheimer si dementa vasculara. Dementa Alzheimer apare la pacientul adult si la cel varstnic, si se caracterizeaza prin tulburari ale memoriei care evolueaza in timp, tulburari de comportament, tulburari de somn, tulburari ale instinctului alimntar, diminuarea capacitatii pacientului de a face fata activitatilor cotidiene, neliniste, agitatie, agresivitate, tulburari ale afectivitatii. Tratamentul acestei afectiuni este farmacologic, prin medicatie specifica, si trebuie initiat de catre medicul psihiatru sau de catre medicul neurolog. Monitorizarea pacientului trebuie facuta de catre specialist la intervale regulate de timp.

Pentru tratarea afectiunilor anterior prezentate trebuie urmarita cresterea adresabilitatii acestor pacieti catre servicile medicale de specialitate, intarirea retelei de suport social a cestor pacienti pentru a putea obtine cresterea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni psihice.